Over mij

Schilderen en bezig zijn met kunst is voor mij, als autodidact, een tweede natuur geworden.
Ik onderzoek vooral het gebied tussen figuratief en abstract, zonder beide uitersten te mijden:
– met hoe weinig middelen kun je een figuratieve werkelijkheid suggereren?
– hoe kun je een figuratief beeld vertalen in boeiende abstracte beelden?
Schilderijen uit mijn serie Wonderwereld zijn daar een voorbeeld van. In de Wonderwereld kun je vol verbazing rondlopen en wezens, organismen en objecten tegenkomen die je denkt te herkennen, maar vaak ook weer niet. Het landschap kan tegelijkertijd herkenbaar en onherkenbaar zijn. Mooi vind ik het als een schilderij enerzijds een abstract en plat karakter heeft, anderzijds diepte, perspectief en volume suggereert. Ook kunnen schoonheid en weerbarstigheid of dreiging om de voorrang strijden.
In het verlengde van de Wonderwereld liggen de schilderijen gewijd aan de Hof van Eden. Al met al heeft dit geleid tot wat ik m’n decoratieve stijl noem. Daarin werk ik met kleurige, grote en kleine stippen en met lijnen die landschap suggereren, maar in feite een abstract patroon vormen. Zo te schilderen stelt me in staat om vrolijke werken te maken. Daar houd ik van. Ik ga die stijl(en) vast ook op andere genres dan landschappen uitwerken. Daarnaast probeer ik andere stijlen uit, bv door met minimale middelen toch een herkenbaar beeld te suggereren. Maar ik kan niet beloven dat ik het bij deze stijlen houd. Ik sluit me nergens in op.
De liefde en genade van onze Heer Jezus Christus is voor mij alles. Zonder dat kan ik mij m’n leven niet voorstellen.
Hoe dat precies in mijn schilderen doorwerkt, is moeilijker onder woorden te brengen. Mijn geloof brengt mij bij beelden en begrippen. Ik probeer met respect en liefde onderwerpen vorm te geven als landschappen, bloemen, mensen, een serie over het heelal en eentje over zee en kust. Gods schepping is het waard de loftrompet over te ontsteken.  En dat heeft ook betrekking op abstract werk. Ook dat is een deel van die mooie schepping.
Dat houdt in dat m’n onderwerpkeus en manier van schilderen niet persé als christelijk kan worden herkend, terwijl het toch wel mijn ambitie is in het schilderen God te eren. Ik zou zeggen: bekijk het op m’n website of kom langs. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden.
Veel kijkplezier.
Henk van der Molen, Lelystad